Gyomortükrözés altatásban

Gyomortükrözés altatásban is

Amit a gyomortükrözésről (gasztroszkópia, gastroscopia) érdemes tudni  

Kinek javasolt a gyomortükrözés altatásban?

Azon betegeknél, akik hányásra hajlamosak, érzékeny a garatreflexük (fogmosáskor vagy fogászati beavatkozáskor gyakran öklendeznek) vagy egyszerűen csak félnek a vizsgálattól, célszerű a gyomortökrözést altatásban végezni. Ehhez az alkarba egy műanyag vénás kanült, tűt helyezünk be, ezen keresztül a páciens altató, bódító és fájdalomcsillapító injekciókat kap. Az altatásban végzett gyomortükrözéses vizsgálathoz EKG, vércsoport, vérkép, vérzési és alvadási paraméterek (vérvétel) lehetnek szükségesek.

Az altatás során betegeink életfontos paramétereit folyamatosan ellenőrizzük, szükség eseten lélegeztető gép és a szövődmények elhárításához nélkülözhetetlen komplett biztonsági műszerzettség is a helyszínen rendelkezésre áll. Az altatásban végzett gyomortükrözés alatt az aneszteziológus az altatószert kis dózisban, frakcionáltan (részletekben) és egyénre szabottan adagolja ezáltal minimalizálva a gyomortükrözés alatti szövődményeket.

Mi történik gyomortükrözéskor?

gyomor tükrözés SzékesfehérváronA gyomortükrözés során a nyelőcsövet, a gyomrot, a vékonybél kezdeti szakaszát (patkóbél) belülről vizsgálja meg a gasztroenterológus szakorvos. Centrumunkban a vizsgálatot modern videó-gasztroszkóppal végezzük. Ez egy nagyon vékony, mintavételre és polip eltávolításra is alkalmas, rendkívül flexibilis “cső” amiben fényforrás és egy mini HD kamera van, melynek segítségével a vizsgált szakasz (nyelőcső, gyomor, patkóbél) egy képernyőre kivetítve követhető. A gasztroszkóp kisebb átmérőjű, mint a lenyelt falatok többsége, így a páciensnek nem okoz felesleges kellemetlenséget.

Milyen betegségek vizsgálatára alkalmas a gyomortükrözés?

A gyomortükrözés segítségével felderíthetők a felső tápcsatorna azaz a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél területén levő elváltozások. A gasztroszkópia (gastroscopia) alkalmazható fekélyek, gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására, illetve vérzések, hasi fájdalom okának felderítésére. A felső panendszkópia segítségével kimutatható a Helicobacter Pylori nevű baktérium is. A gasztroszkópia (gastroscopia) továbbá alkalmas a gyulladások, nyálkahártya elváltozások, fekélyek, polipok, daganatok, vérzés forrás észlelésére, ismeretlen eredetű gyomor fájás, gyomor fájdalom felderítésére, és a vizsgálat során mód van szövettani mintavételre is. A gyomortükrözés során végzett mintavétel nem okoz fájdalmat.

Mi a teendő gyomortükrözés előtt?

A gyomor tükrözéses vizsgálata mindig éhgyomorra történik. A gasztroszkópos vizsgálathoz legalább 6 órán keresztül a vizsgálatot megelőzően éhgyomorra kell maradni, dohányozni sem szabad, de külön előkészítést nem igényel. Az orvost tájékoztatni kell az ismert gyógyszerallergiáról, a szedett gyógyszerekről (pl. Syncumar), az esetleges vérzés- és véralvadási zavarról, meglévő betegségekről. Amennyiben a gyomortükrözéses vizsgálat kora reggel történik, akkor nem kell bevenni a reggeli gyógyszereket, de a megelőző este a megszokott módon vegye be azokat, kivéve ha az orvos másként rendelkezik. Amennyiben nagyobb szövet vagy polip eltávolítása a cél, akkor a vizsgálat előtt egy héttel már nem szabad aszpirint és származékait bevenni, és az egyéb véralvadás gátlókat (Syncumar) is el kell hagyni és szükség esetén helyette sc. heparint alkalmazunk.

Hogyan történik a gyomortükrözés?

A gyomortükrözést gasztroenterológus szakorvos és egy asszisztens végzi, aneszteziológus (altató orvos) jelenlétében. A vizsgálat általában 5 percet vesz igénybe. A gyomortükrözés előtt a páciens torkát lokálisan érzéstelenítjük, majd a bal oldalára fektetjük. Ezt követően egy műanyag csutorát helyezünk a páciens szájába, majd ezen keresztül vezetjük le a gasztroszkópot, melyet a nyelés segítségével a nyelőcsőbe, gyomorba, majd a nyombélbe juttatunk. Kevés levegőt fújunk be, hogy a szervek ürege feltáruljon, így válik láthatóvá a felszín. A teljes vizsgálatról képek készülnek, amit a páciens a gyomortükrözést követő konzultáción DVD-n kap meg.

ENDOSZKÓPIA ALTATÁSBAN A GASZTROENTEROLOGUS SZEMSZÖGÉBŐL

A tápcsatornai endoszkópia,  mint például a gyomortükrözés nem tartozik a betegek által kedvelt és önként vállalt diagnosztikus eljárások közé, mivel a vizsgálat alatti manipuláció illetve a levegő befúvás sokszor okoz a betegnek kellemetlenséget, esetenként fájdalmas görcsöket, émelygést vagy hányást.

Egy korábbi saját internetes felmérésünk alapján a vastagbéltükrözés alatt az éberen vizsgált betegek közel 30%-ban éreznek szinte elviselhetetlen hasi fájdalmakat és csak kevesebb mint 20% válaszolta azt, hogy csak minimális megterhelést és kellemetlenséget okozott nekik a vizsgálat. Ennek a ténynek két egyenes következménye illetve hatása van az endoszkópos gyakorlatra:

  • romlik a betegek hozzáállása
  • csökken a minőségi endoszkópia esélye

Mi sem mutatja jobban a beteg affinitásának hiányát, mint az a tény, hogy a vastagbélrák szűrési programok keretében a korábban igazolt széklet vér pozitivitás miatt vastagbéltükrözésre levélben behívott betegek kevesebb mint 50%-a jelenik meg a vizsgálaton! Ha Ön megkérdezi gasztroenterológus endoszkópos orvosát, mi a véleménye az endoszkópos vizsgálat okozta kellemetlenségekről, és az altatásban végzett endoszkópiáról, valószínűleg azt a választ kapja, hogy “A vastagbéltükrözés semmiség, mindenki kibírja, csak a hisztis betegek nem” Egyébként is felesleges megterhelés! Nincs erre semmi szükség!” De mi is történik amikor a “hóhért akasztják”? Egy amerikai tanulmány szerint az 50 év feletti és vastagbélrák szűrés tekintetében veszélyeztetett korcsoportban a gasztroenterologus orvosok közül csak 25% esett át szűrő jellegű vastagbéltükrözesen illetve engedte meg, hogy valamelyik kolléga megtükrözze, de akkor is csak altatásban. Másrészt az ébren végzett endoszkópos vizsgálat okozta fájdalom és kellemetlenség arra ösztönzi az Ön gasztroenterológusát, hogy minél gyorsabban befejezze, vagyis lényegében elkapkodja az Ön endszkópos vizsgálatát! Mert a jó orvos nem szeret a betegeknek fájdalmat okozni. De vajon jót tesz a betegének az endoszkópos orvos ha rövidre fogja a szenvedését. A válasz egyértelműen nem! Hiszen számos tanulmány igazolta, hogy a 7 percen belül befejezett vastagbéltükrözéses vizsgálatok eseten jelentősen, több mint 10%-al nő a polip elnézési esély, vagyis a téves diagnózisok aránya. Ezt persze senki sem szeretné! Leggyakoribb “szakmai” érv az altatásban (intravénás mely szedáció) végzett endoszkópiával szemben, a felesleges megterhelés mellett annak hangoztatása, hogy az altatott beteg nem jajgat, így az orvosa nem veszi észre ha az endoszkóppal szövődményeket okozott vagy fog okozni. Ez azonban egy tévhit. Annak ellenére, hogy az USA-ban több százezer beteg altatásban végzett endoszkópos vizsgálatairól vannak pontos adataink, soha semmilyen eredmény nem igazolta ezeket a tévhiteket. Az altatásban végzett vastagbéltükrözés során a szövődmények nem nőttek hanem csökkentek. A minőségi endoszkopia és a teljes vastagbelet áttekintő colonoscopos vizsgálatok aránya javult. A vizsgálat elfogadottsága nőtt. A gasztroenterológus szemszögéből ez utóbbi két tényező a legfontosabb.

A gyomortükrözés után

A gyomortükrözést követő konzultáción a páciens fényképes leletet és vizsgálati eredményt kap. A vizsgálatról készült képeket DVD-n is odaadjuk. Amennyiben szövettani mintavétel történt kórszövettani vizsgálathoz, annak eredménye 1-2 hét múlva lesz meg, ha gyomorbaktérium (Helicobacter Pylori) kimutatására vettünk mintát gyors teszthez, akkor annak eredménye 2-3 nap múlva várható. A rutin, felső panendszkópos diagnosztikus vizsgálat után kb. 30-45 perc múlva lehet enni, inni, dohányozni, mivel ennyi idő alatt múlik el a garatban alkalmazott érzéstelenítő hatása. Ha a vizsgálat utáni napokban gyomorfájás, hasi fájdalom vagy egyéb tünet lép fel, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Gyomortükrözés helyett – kapszula endoszkópia

– tükrözés endoszkóp nélkül!

gyomortükrözés kapszulávalA kapszula endoszkópia a jövő vizsgálati módszere, mely során az endoszkópos (tükrözéses) vizsgálathoz hasonló minőségű képet kapunk az előbbi kellemetlenségei nélkül, azaz nincs fájdalom, vagy fertőzésveszély, és nincs szükség altatásra és levegő befúvásra sem.  A vizsgálatokat hazánkban egyedülállóan nagy számban és a legnagyobb gyakorlati tapasztalattal végezzük. Rendelkezésre áll a nyelőcső, a vékonybél és a vastagbél kapszula endoszkópia is!

Egyéb orvosi szolgáltatásaink

gasztroenterológiai magánrendelésCentrumunkban olyamatosan bővülő szolgáltatásokkal várjuk kedves pácienseinket. Jelenleg elérhető: Gasztroenterológia ∙ Fájdalommentes endoszkópia ∙ Kapszula endoszkópia ∙ Széklet- és teljes tápcsatornai szűrővizsgálatok ∙ Komplex szűrővizsgálatok ∙ Somatoinfra diagnosztika ∙ Egészségmegőrző programok ∙ Ultrahang diagnosztika ∙ Reumatológia ∙ Manuál- és fizioterápia ∙ Kardiológia ∙ Nőgyógyászat ∙ Urológia ∙ Proktológia ∙ Masszázs ∙ Sensolite polarizált fényterápia.