• Gyomortükrözés altatásban

Kinek javasolt a gyomortükrözés altatásban?

Azon betegeknél, akik hányásra hajlamosak, érzékeny a garatreflexük (fogmosáskor vagy fogászati beavatkozáskor gyakran öklendeznek) vagy egyszerűen csak félnek a vizsgálattól, célszerű a gyomortökrözést altatásban végezni. Ehhez az alkarba egy műanyag vénás kanült, tűt helyezünk be, ezen keresztül a páciens altató, bódító és fájdalomcsillapító injekciókat kap. Az altatásban végzett gyomortükrözéses vizsgálathoz EKG, vércsoport, vérkép, vérzési és alvadási paraméterek (vérvétel) lehetnek szükségesek.

Az altatás során betegeink életfontos paramétereit folyamatosan ellenőrizzük, szükség eseten lélegeztető gép és a szövődmények elhárításához nélkülözhetetlen komplett biztonsági műszerzettség is a helyszínen rendelkezésre áll. Az altatásban végzett gyomortükrözés alatt az aneszteziológus az altatószert kis dózisban, frakcionáltan (részletekben) és egyénre szabottan adagolja ezáltal minimalizálva a gyomortükrözés alatti szövődményeket.

Mi történik gyomortükrözéskor?

A gyomortükrözés során a nyelőcsövet, a gyomrot, a vékonybél kezdeti szakaszát (patkóbél) belülről vizsgálja meg a gasztroenterológus szakorvos. Centrumunkban a vizsgálatot modern videó-gasztroszkóppal végezzük. Ez egy nagyon vékony, mintavételre és polip eltávolításra is alkalmas, rendkívül flexibilis “cső” amiben fényforrás és egy mini HD kamera van, melynek segítségével a vizsgált szakasz (nyelőcső, gyomor, patkóbél) egy képernyőre kivetítve követhető. A gasztroszkóp kisebb átmérőjű, mint a lenyelt falatok többsége, így a páciensnek nem okoz felesleges kellemetlenséget.

A gyomortükrözés segítségével felderíthetők a felső tápcsatorna azaz a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél területén levő elváltozások. A gasztroszkópia (gastroscopia) alkalmazható fekélyek, gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására, illetve vérzések, hasi fájdalom okának felderítésére. A felső panendszkópia segítségével kimutatható a Helicobacter Pylori nevű baktérium is. A gasztroszkópia (gastroscopia) továbbá alkalmas a gyulladások, nyálkahártya elváltozások, fekélyek, polipok, daganatok, vérzés forrás észlelésére, ismeretlen eredetű gyomor fájás, gyomor fájdalom felderítésére, és a vizsgálat során mód van szövettani mintavételre is. A gyomortükrözés során végzett mintavétel nem okoz fájdalmat.Mi a teendő gyomortükrözés előtt?

A gyomor tükrözéses vizsgálata mindig éhgyomorra történik. A gasztroszkópos vizsgálathoz legalább 6 órán keresztül a vizsgálatot megelőzően éhgyomorra kell maradni, dohányozni sem szabad, de külön előkészítést nem igényel. Az orvost tájékoztatni kell az ismert gyógyszerallergiáról, a szedett gyógyszerekről (pl. Syncumar), az esetleges vérzés- és véralvadási zavarról, meglévő betegségekről. Amennyiben a gyomortükrözéses vizsgálat kora reggel történik, akkor nem kell bevenni a reggeli gyógyszereket, de a megelőző este a megszokott módon vegye be azokat, kivéve ha az orvos másként rendelkezik. Amennyiben nagyobb szövet vagy polip eltávolítása a cél, akkor a vizsgálat előtt egy héttel már nem szabad aszpirint és származékait bevenni, és az egyéb véralvadás gátlókat (Syncumar) is el kell hagyni és szükség esetén helyette sc. heparint alkalmazunk.

Hogyan történik a gyomortükrözés?

A gyomortükrözést gasztroenterológus szakorvos és egy asszisztens végzi, aneszteziológus (altató orvos) jelenlétében. A vizsgálat általában 5 percet vesz igénybe. A gyomortükrözés előtt a páciens torkát lokálisan érzéstelenítjük, majd a bal oldalára fektetjük. Ezt követően egy műanyag csutorát helyezünk a páciens szájába, majd ezen keresztül vezetjük le a gasztroszkópot, melyet a nyelés segítségével a nyelőcsőbe, gyomorba, majd a nyombélbe juttatunk. Kevés levegőt fújunk be, hogy a szervek ürege feltáruljon, így válik láthatóvá a felszín. A teljes vizsgálatról képek készülnek, amit a páciens a gyomortükrözést követő konzultáción DVD-n kap meg.

A gyomortükrözést követő konzultáción a páciens fényképes leletet és vizsgálati eredményt kap. A vizsgálatról készült képeket DVD-n is odaadjuk. Amennyiben szövettani mintavétel történt kórszövettani vizsgálathoz, annak eredménye 1-2 hét múlva lesz meg, ha gyomorbaktérium (Helicobacter Pylori) kimutatására vettünk mintát gyors teszthez, akkor annak eredménye 2-3 nap múlva várható. A rutin, felső panendszkópos diagnosztikus vizsgálat után kb. 30-45 perc múlva lehet enni, inni, dohányozni, mivel ennyi idő alatt múlik el a garatban alkalmazott érzéstelenítő hatása. Ha a vizsgálat utáni napokban gyomorfájás, hasi fájdalom vagy egyéb tünet lép fel, azonnal orvoshoz kell fordulni!Miért minket válasszon?

Több gasztroenterológiai magánklinika kínálatában is megtalálható a fájdalommentes gyomor- és vastagbéltükrözés vizsgálat, melyet altatásban végeznek. Fontos azonban megjegyezni, hogy van különbség altatás és altatás között az endoszkópos vizsgálat vonatkozásában.

Talán az endoszkópos (gyomortükrözéses és vastagbéltükrözéses) vizsgálatok kapcsán gyakran felmerülő “altatás” kifejezés téves értelmezéséből adódik a félreértést. Sokszor más magán endoszkópiák által feladott hirdetésekben az így szereplő “fájdalommentes” eljárás alatt az endoszkópos vizsgáló vagy asszisztense által beadott, kis dózisú, bódító vagy nyugtatószert értik. Ezzel a már elavult eljárással azonban csak az altatás három szintje közül csak a legfelszínesebbet (bódítás) hozzák létre a gyomortükrözés és/vagy a vastagbéltükrözés alatt. A bódítás az esetek jelentős részében nem biztosít a vizsgálat teljes időtartamára megfelelő fájdalommentes élményt jelentő „alvást illetve altatást”.

Ezzel szemben az általunk alkalmazott altatási eljárással elérhető az alvás mélyebb szintje. A páciens a tükrözéses vizsgálat során mindvégig és folyamatosan kapja a megfelelő dózisú altatószert. Klinikánkban az altatásban végzett endoszkópos vizsgálatoknál mindig jelen van altatóorvos. Az altatószer mértékét az aneszteziológus a páciens életjeleit figyelve, folyamatosan szabályozza, miáltal pont annyi altatószert kap, amennyi optimális a megfelelő állapot eléréséhez, fenntartásához. Ez közel sem olyan megterhelő a szervezet számára, mint a fent részletezett, csak bódítást elérő eljárás.

Magánklinikánkon kizárólag valóban fájdalommentes és mély altatást biztosító intravénás altatószert alkalmazunk, szakképzet aneszteziológus és aneszteziológus szakasszisztensek jelenlétében, hogy Önt az itt töltött idő alatt semmilyen kellemetlenségnek ne tegyük ki a vizsgálatok alatt!

Altatóorvosunk beszél az endoszkópia alatti altatásrólVideofilmünkben Dr. Murányi Miklós az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum altatóorvosa (anaesthesiológus szakorvos) beszél az altatásban végzett vizsgálatok, mint pl gyomortükrözés menetéről, az altatás előnyeiről és a betegek döntését segítő általános tudnivalókról az altatásban történő tükrözéses vizsgálatok kapcsán. Kihangsúlyozva , hogy az altatásban végzett endoszkópos vizsgálat mind a beteg, mind pedig a beavatkozást végző gasztroenterológus és aneszteziológus orvos csapat szempontjából is a legelőnyösebb választás a gasztroenterológiai diagnosztikában.